#PersonalBranding: Wie is het merk, jij of je product?

In onze trainingen vragen wij altijd wie is het merk, jij of je product?
Als ZZP’er ben je veelal het gezicht van je eigen product. Dit wordt ook wel genoemd je eigen ‘brand’. In die context kom je dan ook vaak de term Personal Branding tegen. Maar wat is Personal Branding nu eigenlijk? Bij Personal Branding kijk je gericht naar jezelf, je ambities en de (marketing)strategie waarmee je jouw doelen wilt bereiken. Hoe onderscheid je jezelf van anderen en hoe draag je dit uit? Door jouw unieke kwaliteiten en authenticiteit zorg je voor onderscheid.
“Is Personal Branding gebakken lucht” is een veelgehoorde vraag? Nee, Personal Branding is geen gebakken lucht, het gaat erom dat jij als professional echt gedreven bezig bent met je eigen ontwikkeling. Dit komt tot uitdrukking in je ambities en hoe je deze communiceert. Maar hoe je over komt bij je omgeving is hoe je Personal Brand daadwerkelijk is.
Zij zien immers datgene dat je daadwerkelijk uitstraalt. Dit kan anders zijn dan dat jij denkt dat je uitstraalt.

Drie voordelen uit een heel aantal voordelen van Personal Branding:

 • Het geeft focus aan je professionele ontwikkeling: Door ermee bezig te zijn en je bewust te zijn geef je sturing aan je professionele ontwikkeling.
 • Een Personal Brand vertelt wie je bent en wat je doet en beïnvloed daarmee het denkproces hoe anderen over je denken: Je laat zien wie je bent en waar je voor staat. Hierdoor kunnen klanten een mening over je vormen.
 • Je kan je hiermee onderscheiden in de markt en hierdoor een concurrentievoordeel halen: Door een sterke Personal Branding ben je anders dan je concurrenten. Je kan je hoofd boven het maaiveld uitsteken en je valt op en je gaat niet als een grijze muis mee in de massa.

Wat zijn nu de drie nadelen van Personal Branding:

 • Het is lastig om je Personal Brand te meten en op de juiste waarde te schatten: Eigenlijk spreekt dit voor zich. Hoe meet je je waarde? Wat is je “marktwaarde”.
 • Het duurt relatief lang voordat je een reputatie hebt opgebouwd maar deze kan je door negatieve associaties heel snel teniet doen. Het opbouwen van een goede reputatie kost veel tijd maar je kan deze goede reputatie heel snel afbreken door negatieve ervaringen.
 • Het is lastig om consequent met je Personal Branding om te gaan.Soms is het voor jezelf niet helemaal duidelijk waar je voor staat. Je bent niet consequent of je zendt gemixte signalen uit. Als het voor jou al niet duidelijk is hoe kan het dan duidelijk zijn voor een ander. Denk dus bij ieder besluit of uitspraak na of dit past in je eigen filosofie.

Je Personal Brand is geen vaststaand gegeven maar ontwikkelt zich in de loop der jaren. Je verandert door de ervaringen die je op doet. Deze groei en verandering vindt plaats op drie terreinen:

 1. Kennis
  Als gedreven professional ontwikkel je voortdurend je vakkennis. Dit kan op een routinematige manier gebeuren. Bij routinematig is het de verdieping van je reeds bekende kennis. Maar het kan ook gaan om improviseren en dat gebeurt als je je kennis verbreedt.
 1. Effectiviteit
  Hoe kan je als professional effectiever worden? Hoe overtuig je een ander waardoor je geaccepteerd wordt en waardoor je je doelen bereikt.
 1. Essentie
  Doordat je als professional meer ervaren wordt richt je je meer op de essentie van je vak. Door je groei ben je beter in staat om meer tot de kern te komen en worden zaken simpeler.

 

Maar hoe pak je het aan?

Vaak krijgen wij bij de training de vraag hoe weet je nu wat je Personal Brand is? Ga eens bedenken waar ben je goed in en wat maakt mij anders dan die anderen die hetzelfde doen als ik. Het is namelijk geen standaardverhaal. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Met bovenstaande informatie kan je zelf een goede start maken.

Wil je nog meer weten dan willen wij je daar graag bij helpen.
Stuur dan een mail of bel en we gaan samen met jou aan de slag!

 

Foto gemaakt door Aart Jan van A-art Fotografie

Leave a comment